Parada Plaça de Catalunya
Centre neuràlgic i de transports de Barcelona, on conflueixen les vies més importants de la ciutat i des d’on podreu tant explorar els barris més antics de Barcelona com endinsar-vos a l’Eixample.
Nexe entre Ciutat Vella i Eixample
A la plaça de Catalunya trobareu l’origen i el final tant de la Ruta Vermella com de la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic.
La plaça de Catalunya és el punt clau d’unió entre els antics barris emmurallats de la Ciutat Vella i el nou districte de l’Eixample. A la plaça de Catalunya conflueixen algunes de les vies principals de la ciutat, com La Rambla, La Rambla de Catalunya o l’elegant passeig de Gràcia, i a les places veïnes d’Urquinaona o de la Universitat, trobareu la Via Laietana i la Gran Via, respectivament.
Des de la plaça de Catalunya podreu passejar pel passeig de Gràcia i per Les Rambles, on es troben l’històric Mercat de la Boqueria i l’emblemàtic Gran Teatre del Liceu, a més del Palau de la Virreina i del Museu de l’Eròtica. Des de la plaça Urquinaona baixant per la via Laietana arribareu al Palau de la Música, una de les obres més espectaculars del modernisme català.
Què veure
- Urquinaona - Catalunya - Universitat - Places i rondes
El centre neuràlgic i de transports de Barcelona està format per 3 places i un conjunt de rondes que separen la Ciutat Vella de l’Eixample.
- La Rambla
La Rambla és indiscutiblement el passeig més conegut de Barcelona. Situat en ple centre històric de la ciutat, uneix el Port Vell de Barcelona amb la Plaça Catalunya.
- Mercat de la Boqueria
La Boqueria no és un simple mercat, és un monument a la gastronomia, una explosió de colors, aromes i sons. Va ser inaugurat el 1840, però els seus orígens es remunten al segle XIII.
- Palau de la Virreina
Model de l'arquitectura civil catalana de finals del segle XVIII, es tracta d’una construcció que combina elements decoratius del classicisme francès amb components del barroquisme català, com la balustrada que corona la façana principal amb 12 gerros, que dóna a La Rambla.
- Museu de l'Eròtica
Voleu visitar un museu únic a Espanya? L’actriu Marilyn Monroe amb el seu famós vestit blanc us espera a la balconada del Museu de l'Eròtica per viatjar a través de l’erotisme.
- Palau de la Música Catalana
Una sala de concerts modernista única al món que integra totes les arts aplicades: escultura, mosaic, vitrall i forja.
- Gran Teatre del Liceu
El Gran Teatre del Liceu, conegut pels barcelonins com El Liceu, és considerat un dels teatres d’òpera més importants del món.
- Interiors d'Illa
Espais públics projectats per Cerdà com a jardins on els veïns poguessin socialitzar que han estat recuperats progressivament.
- Dispensari Central Antituberculós
Un conjunt de tres edificis de ciment aixecats en forma de lletra “L” constitueix una de les fites de l’arquitectura racionalista a Catalunya.
- Edifici Històric de la Universitat de Barcelona
A banda d’un edifici neogòtic, la Universitat de Barcelona és un símbol del retorn de l’educació superior a la ciutat després d’un segle. En acabar la Guerra de Successió, Felip V va convertir l’antiga universitat en una caserna.
- Palau Castell de Pons
Al barri Gòtic trobareu un imponent palau d’estil neoclàssic amb balcons de ferro forjat i amplis arcs d’obra vista a les botigues inferiors.
- Palau Castanyer
Un palau neoclàssic que amaga un distingit pati i un jardí elevat. Al final del carrer comercial de Portaferrissa trobareu el carrer dels Boters, on s’alcen alguns edificis interessants, com el Palau Castanyer.
- Palau Maldà
Un gran edifici d’habitatges i façana de pedra va ser testimoni de la redacció d’un dels dietaris més populars de la llengua catalana. El Palau Maldà, residència de barons al segle XVII, acull actualment les galeries comercials més antigues de Barcelona.
- Passatge de Sert
Amagat enmig del barri de Sant Pere, aquest carreró passa inadvertit per a molts visitants, per això és un dels secrets de Barcelona.
- Casa de la Seda
Una casa amb més de 300 anys d’història deixa constància de la importància dels gremis professionals a la Barcelona del segle XVIII. La Casa de la Seda, seu del Gremi de teixidors de veles, fundat el 1533, és monument artístic des de 1919.
- Ganiveteria Roca
A la plaça del Pi es troba un dels establiments més antics de Barcelona, una ganiveteria que conserva els seus aparadors d’estil vienès.
- Can Culleretes
Un restaurant amb ambient modernista que porta funcionant ininterrompudament més de 200 anys. Can Culleretes, especialitzat en cuina i productes catalans, és el restaurant més antic de Barcelona.
- Rambla de Catalunya
La Rambla Catalunya és un dels passejos més acollidors de Barcelona. Tot i que es tracta d’una prolongació natural de La Rambla, en realitat neix a la plaça Catalunya i acaba a l’avinguda Diagonal.
- La Catedral de Barcelona
Vuit segles d’història s’amaguen a les pedres d’una gran catedral gòtica amb un interior ple de secrets per descobrir. Aquí es troben les relíquies de Santa Eulàlia, patrona de Barcelona, així com un dels claustres més bonics del gòtic català.
- Conjunt monumental de la plaça del Rei
La plaça del Rei, centre de poder de la Barcelona medieval, aglutina alguns dels edificis més importants del gòtic civil de la ciutat.
- MUHBA - Museu d'Història de Barcelona
Tot i que la seva seu central està al Barri Gòtic, el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) té centres patrimonials repartits per tota la ciutat.
- Plaça de Sant Jaume
Situada en la cruïlla del Cardus i el Decumanus, els carrers centrals de la Barcelona romana, a la plaça Sant Jaume hi trobareu la seu del govern de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.
- Columnes Temple August
Un pati d’un edifici medieval amaga els vestigis de "Barcino", l’assentament romà que va donar lloc a l’actual Barcelona. Es tracta de 4 columnes que van pertànyer al Temple d’August, construït fa més de 2000 anys al cim del mont Tàber, el turó on va néixer Barcelona.
- Plaça Reial
De Les Rambles surt una de les poques places porticades de la ciutat, que conserva l’elegància i el bullici del segle XIX.
- Museu de Cultures del Món
Dos palaus medievals del carrer Montcada alberguen un museu que difon el coneixement d’altres cultures.
- El carrer de Montcada
Els seus palaus gòtics, renaixentistes i fins i tot algun de barroc, fan d’aquest carrer el nucli d’arquitectura civil més important de la ciutat.
- Barri Gòtic
Primer assentament romà, batejat com a Barcino i origen de la ciutat actual, és el barri amb més història de Barcelona.
- Barri jueu del Call
El barri jueu de la Barcelona medieval acull una de les sinagogues més antigues d’Europa, que ha estat restaurada i oberta al públic. Des del segle IX i fins al XIV, Barcelona va tenir una important comunitat jueva que es calcula va arribar a les 4.000 persones.
- Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor
Per fora, una senzilla església gòtica al cor de Barcelona, per dins, una caixa de sorpreses amb unes vistes inigualables del cor de la ciutat.
- Plaça del Pi - Plaça Sant Josep Oriol - Basílica de Santa Maria del Pi
Una basílica gòtica envoltada de dues pintoresques placetes conformen un dels racons més encantadors del Barri Gòtic. Els cementiris que envoltaven el temple, construït al segle XIV, es van transformar en petites places on pintors i artesans exhibeixen les seves obres.
- Muralla Romana
Barcelona conserva torres, portes i fragments de les muralles que els romans van aixecar el segle III dC per defensar la ciutat.
- Plaça Sant Felip Neri
Aquesta plaça, amagada entre els carrerons del Barri Gòtic, emociona per la seva bellesa serena i per la seva història. La plaça de Sant Felip Neri és una joia de difícil accés, però que recompensa aquell que la troba.
- Carrer de Ferran
L’únic carrer rectilini que connecta La Rambla amb la Plaça Sant Jaume és un dels principals eixos comercials del Barri Gòtic. Projectat l’any 1824 per unir les artèries principals de la Barcelona medieval, el carrer Ferran va transformar la configuració urbana de la ciutat.
- Museu Frederic Marés
Un palau medieval residència de reis acull les obres i la col·lecció d’un escultor apassionat de l’art des del romànic fins al segle XIX.
- Museu Diocesà de Barcelona
Un edifici gòtic amb un cos renaixentista exhibeix més de 3.000 obres d’art de religioses. A l’edifici de la Pia Almoina de Barcelona dues portes d’acer amb formes abstractes us donaran la benvinguda al Museu Diocesà de Barcelona.
- Cereria Subirà
Travessar les seves portes és viatjar enrere més de 200 anys, quan es va fundar al nucli antic de Barcelona la cereria més antiga de la ciutat. La cereria Subirà, negoci emblemàtic de Barcelona, ha mantingut la seva profusa decoració original.