Conjunt monumental de la plaça del Rei | Hop on Hop off Barcelona

19/6: amb motiu del Formula 1 Barcelona Fan Festival, el servei del Barcelona Bus Turístic tindrà afectacions a la zona centre de la ciutat durant tot el dia.

19/05: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 18 h.

  • Inici
  • Conjunt monumental de la plaça del Rei

Conjunt monumental de la plaça del Rei

Principal conjunt d’art gòtic civil de Barcelona

Hola Barcelona, your travel solution

La plaça del Rei, centre de poder de la Barcelona medieval, aglutina alguns dels edificis més importants del gòtic civil de la ciutat. Al voltant del Palau Reial dels comtes de Barcelona, on es troba el gran saló del tron, descobrireu una petita capella, un jardí emporxat i una casa que amaga una domus romana, seu del Museu d’Història de la ciutat.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Què visitar al conjunt monumental de la Plaça del Rei?

El conjunt monumental de la plaça del Rei està presidit pel Palau Reial Major, l’edifici que veureu al fons i que va ser la residència dels comtes de Barcelona des del segle XIII fins a principis del segle XV, tot i que la seva història es remunta al segle XI. A causa de les remodelacions fetes al segle XIII, l’estil predominant del palau és el gòtic, però a la base de la construcció s’han trobat elements visigòtics i romànics.

A l’interior del palau hi trobareu una de les sales més importants del gòtic civil i un espai emblemàtic en la història de Barcelona, pel fet que va ser el saló del tron dels comtes de la ciutat i el centre del poder medieval. Es tracta del Saló del Tinell, construït al segle XIV per encàrrec del rei Pere el Cerimoniós a Guillem Carbonell, qui va dissenyar una gran sala rectangular sostinguda per 6 arcs diafragmàtics de mig punt recolzats sobre pilars amb capitells esculpits. Actualment, el Palau Reial Major i el Saló del Tinell estan integrats dins el Museu d’Història de Barcelona.

També forma part del Museu d’Història de Barcelona la capella de Santa Àgata, adossada al Palau Reial Major, enfilada sobre la muralla romànica de Barcelona i construïda al segle XIV com a oratori reial. L’exterior és visible tant des de la plaça de Ramon Berenguer com des de la plaça Reial, on té l’entrada principal. Dins la capella, podreu admirar el gran retaule del Conestable, obra de Jaume Huguet de 1464.

A la banda oposada a la capella, afegit al Palau Reial Major, es troba el palau del Lloctinent, una construcció del segle XVI que va aprofitar parts d’edificis anteriors i que barreja l’estil gòtic amb un encantador pati renaixentista.

Tancant la plaça del Rei, veureu la Casa Padellàs, seu del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona. Aquest palau d’estil gòtic i renaixentista es va construir a finals del segle XV al carrer Mercaders, però amb motiu de l’obertura de la Via Laietana va ser desmuntat, traslladat i reconstruït l’any 1931 a la plaça del Rei. Durant les obres de fonamentació per a emplaçar la Casa Padellàs a la plaça del Rei es van descobrir restes arqueològiques d’una domus i d’una construcció termal d’època romana, que constitueixen part del recorregut subterrani que es realitza al museu.

 

Com arribar a la plaça del Rei?

Podeu passejar fins a la plaça del Rei baixant a la parada de Barri Gòtic de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic.  

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: En un costat de la plaça hi veureu una escultura contemporània. Es tracta d’una obra de l’escultor Eduardo Chillida que porta el nom de "Topos V." Va ser la primera peça d’aquest artista a Barcelona.
  • Consell del barceloní: El vespre és un moment màgic per visitar aquest lloc, especialment, si s’hi entra per la Plaça de Ramon Berenguer: l’ombra de l’escultura projectada eqüestre del comte de Barcelona en un dels edificis laterals adquireix un aspecte d’allò més teatral!
  • Imprescindible per a: Descobrir l’esplendor del gòtic reial.