El Born Centre de Cultura i Memòria | Hop on Hop Off Barcelona

El Barcelona Bus Turístic està fora de servei temporalment. Més endavant tornarem a oferir-te el servei puja-baixa del nostre tour oficial perquè gaudeixis dels indrets i edificis més emblemàtics de la ciutat.

  • Inici
  • Antic Mercat del Born. El Born Centre de Cultura i Memòria

Antic Mercat del Born. El Born Centre de Cultura i Memòria

Un recorregut arqueològic per la història de Barcelona

Hola Barcelona, your travel solution

Un dels mercats més notables de l’arquitectura del ferro a Barcelona amaga un important jaciment de l’edat moderna. Al gran edifici que va ser el mercat del Born podreu descobrir la història del barri de la Ribera que va ser enderrocat pel rei Felip V després de la Guerra de Successió.

10% de descompte en la teva compra online

Amb només un bitllet, gaudeix de les tres rutes del Barcelona Bus Turístic pujant i baixant del bus tantes vegades com vulguis.

Per què visitar el Born Centre Cultural?

El Born Centre Cultural està ubicat a l’antic mercat del barri del Born, el primer gran edifici de l’arquitectura del ferro a Barcelona i, juntament amb el Mercat de Sant Antoni, el més important arquitectònicament de la ciutat. Projectat per Josep Fontserè i Mestre i construït entre 1874 i 1876, es tracta d’un mercat de planta rectangular, amb 2 grans naus amb cúpules a les interseccions i 4 naus més petites. L’estructura es sosté sobre columnes de ferro fos i està coberta per teula plana vidriada.

Al subsòl del que va ser el mercat es van descobrir l’any 2002 les restes de la ciutat medieval i moderna, un jaciment arqueològic excepcional per l’estat de conservació i per les dimensions. Es poden contemplar restes de 42 carrers i 60 habitatges que formaven part del barri de la Ribera, que va ser enderrocat pel rei Felip V per construir la fortalesa militar de la Ciutadella després de la Guerra de 1714. 

Actualment, després de les tasques d’excavació, restauració i museïtzació, l’antic mercat del Born s’ha convertit en un centre cultural i de reinterpretació de la Guerra de Successió, on també s’organitzen activitats literàries, teatrals i musicals.

 

Com arribar al Born Centre Cultural?

Amb la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic arribareu a la parada Pla de Palau – Parc de la Ciutadella, des d’on podeu passejar fins a l’antic mercat del Born.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Entre les troballes descobertes a l’antic mercat hi ha elements de l’època romana, com una vila i necròpolis imperial. També hi ha restes de l’Edat Mitjana que permeten seguir la construcció del Rec Comtal del segle X i de la urbanització i expansió del barri de la Ribera entre els segles XIII-XIV i fins al XVI. A més, el jaciment ajuda a veure com es va transformar el barri durant la guerra del segle XVIII i fins i tot es poden contemplar les bales de canó que l’exèrcit de Felip V va disparar contra la ciutat.
  • Consell del barceloní: Si voleu visitar el Born Centre Cultural, doneu una ullada als diferents itineraris que ofereixen, n’hi ha d’enfocats a la història del barri de la Ribera, a les tavernes i hostals del 1700, o a la vida nocturna del barri, entre d’altres.
  • Imprescindible per: Fer un recorregut per un dels moments definitoris de la Barcelona i la Catalunya actuals.