Palau Castell de Pons | Hop on Hop off Barcelona

15/12: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 16 h.

  • Inici
  • Palau Castell de Pons

Palau Castell de Pons

Un dels palaus neoclàssics del Barri Gòtic

Hola Barcelona, your travel solution

Al barri Gòtic trobareu un imponent palau d’estil neoclàssic amb balcons de ferro forjat i amplis arcs d’obra vista a les botigues inferiors. Es tracta de la Casa Cornet, un exemple d’arquitectura neoclàssica al servei de les classes benestants i que al seu interior, conserva uns frescos de Pau Rigalt.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el Palau Castell de Pons?

El Palau Castelldepons, també conegut com a Casa Cornet, és una construcció neoclàssica, situada al Barri Gòtic de Barcelona, concretament a la cantonada del carrer del Pi i el carrer dels Boters, davant la Plaça de Cucurulla.

A la parcel·la hi havia la casa de la família Pinós, però aquesta va quedar parcialment destruïda durant la Guerra de Successió, per la qual cosa els Pinós van vendre la finca al comerciant Anton Cornet, qui va enderrocar el que quedava de la casa i va encarregar el mestre de cases Miquel Bosch i Iglesias que construís l’edifici actual. L’any 1824, però, Cornet es va declarar insolvent i va vendre la casa a Isidre Inglada, qui va ennoblir la planta principal a través de la decoració esculpida i de la decoració dels sostres de Pau Rigalt, impulsor del neoclassicisme plàstic català.

L’edifici té dos volums diferenciats: el primer, afrontat al Carrer dels Boters i del Pi, configurat per planta baixa, entresòl, planta noble, dos pisos i terrat; i el segon, adossat a la banda del carrer del Pi, configurat per planta baixa i pis. El cos principal disposa de dues façanes, una al carrer Boters, amb tres obertures, i una altra al carrer del Pi, amb set. Al pis principal les obertures comparteixen balconada de ferro forjat, mentre que als pisos superiors són balcons individuals. L'element més significatiu d'aquestes façanes són les llargues pilastres que sostenen un entaulament que abraça tota la darrera planta. El cos secundari, antic espai del jardí elevat, presenta tres portals en planta baixa i està coronat per un arc de mig punt. En el nivell superior, destaquen tres finestres de mig punt.

A l’interior, el pis principal ha conservat prou bé la decoració pictòrica de temàtica mitològica realitzada durant la dècada de 1830. A planta baixa, destaquen els arcs d'obra vista de la botiga que afronta al carrer del Pi. Els locals d’aquesta finca, per una banda la xocolateria Fargas i per l’altra, la filatèlia Monge, instal·lada al que era l’accés principal de la finca, eren singulars pel seu mobiliari i la decoració noucentista de la xocolateria i modernista en el cas de la filatèlia. Malauradament, a finals del 2014, les dues botigues van haver de tancar les seves portes i la planta baixa del Palau que va passar a ser ocupada per una botiga de roba de baix cost inaugurada a començaments del 2017.

Molt a prop de la Casa Cornet es troba el Palau Maldà, on vivia el Baró de Maldà, autor d’un immens dietari des de 1769 fins a la seva mort el 1819, en el qual descriu la Casa Cornet al seu "Calaix de Sastre" com “molt alta, sòlida, magnífica y de gran esperit en los dos y amples portals rodons à dita plasa, ab obertures de entresuelos y balcons o obertures per estos de gran elevació, com cosa de marxants i menestrals molt richs”.

 

Com arribar a la Casa Cornet?

Des de la parada de Barri Gòtic de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic, heu de seguir l’avinguda de la Catedral, que segueix pel carrer de Boters, fins a arribar a la cantonada amb el carrer de la Cucurulla. Des de la Plaça Catalunya, origen i final de la Ruta Vermella i de la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic, arribareu al carrer de Cucurulla baixant per Portal de l’Àngel.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Si enfileu pel carrer del Pi fins a la plaça del mateix nom, us trobareu, davant l’Església del Pi l’anomenada “Casa de la sang”. Era la seu de la Confraria de la Puríssima Sang, encarregada d’oferir els auxilis espirituals dels condemnats a mort. L’edifici, un dels més antics del barri, va ser construït el 1342 i reformat diverses vegades, la darrera, el 1789.
  • Consell del barceloní: Si passegeu pels carrerons estrets de la zona comercial del Barri Gòtic de Barcelona, no traieu l’ull de la seva arquitectura. A la zona de la Plaça del Pi, a banda del Palau Castell de Pons, trobareu el Palau Castanyer i el Palau Maldà.