Universitat de Barcelona | Hop on Hop off Barcelona

Dissabte 16, Ruta Vermella sense servei a Montjuïc a partir de les 17 h pel partit del FC Barcelona. 

Diumenge 17, afectacions generals al servei fins a les 15 h a causa de la Cursa de la Mercè.

Amb motiu del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic el dissabte 23 de setembre, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 17.00 hores. Informa-te’n a les parades o amb el personal del servei.

  • Inici
  • Edifici Històric de la Universitat de Barcelona

Edifici Històric de la Universitat de Barcelona

La Universitat que va retornar després de més d’un segle per inaugurar l’Eixample

Hola Barcelona, your travel solution

A banda d’un edifici neogòtic, la Universitat de Barcelona és un símbol del retorn de l’educació superior a la ciutat després d’un segle. En acabar la Guerra de Successió, Felip V va convertir l’antiga universitat en una caserna. Més de cent anys després, els estudis universitaris tornaven a Barcelona en un edifici projectat per Elies Rogent i Amat.

10% de descompte en la teva compra online

Amb només un bitllet, gaudeix de les dues rutes del Barcelona Bus Turístic pujant i baixant del bus tantes vegades com vulguis.

Per què visitar la Universitat?

L’Estudi General, l’antecedent de la Universitat de Barcelona, s’havia creat al segle XIII seguint la tradició d’estudis superiors que existien a la Corona. El 1536 es va començar la construcció de la nova seu dels estudis, en un solar al començament de La Rambla, d’aquí que la part alta del passeig encara es conegui com Rambla dels Estudis. Poc després de la guerra de 1714, el rei Felip V, en represàlia, va traslladar la universitat a Cervera i va convertir l’edifici en caserna militar. No va ser fins  al 1842 que Barcelona va recuperar la seva universitat. 

El nou edifici va ser un disseny d’Elies Rogent, amic d’Ildefons Cerdà, qui per aleshores acabava de presentar el seu pla de l’Eixample. Era la primera estructura monumental de la nova part de la ciutat, i Rogent la va crear seguint l’estil romànic propi de l’època i amb decoració neoàrab i bizantina.

L'edifici s'ordena en dos cossos laterals: el de la dreta, destinat als estudis científics, i el de l’esquerra, per als estudis de lletres. A més, té un cos central on s’hi troben el paranimf i l’escala d’honor que organitza l’espai. Els claustres consten de dos pisos porxats i d’un tercer pis descobert. Els capitells de les columnes, d’estil medieval, són tots diferents.

El paranimf ocupa el centre de la composició arquitectònica i és l’espai més important, perquè és on es realitzen els actes solemnes, com les investidures de doctor honoris causa o les inauguracions de curs. A diferència de la resta de l’edifici, conté una decoració profusa, que combina elements d’estil neomudèjar i plateresc. A la galeria del paranimf, s’exhibeix l’escut de Carles I que presidia l’antic Estudi General de la Rambla, que va ser derruït l’any 1843. Només es va salvar aquest emblema.

Avui dia, la Universitat de Barcelona disposa de múltiples centres a la ciutat, però l’edifici històric encara acull les facultats de Filologia i de Matemàtiques.

 

Com arribar a Universitat?

Amb la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic, baixant a la parada Plaça de Catalunya arribareu a la Universitat de Barcelona seguint el carrer de Pelai fins a la plaça de la Universitat.
 

Per als més curiosos

  • Sabies que: En els capitells del vestíbul hi veureu petits escuts de colors. Es tracta dels escuts de les diferents províncies del regne d’Espanya, doncs l’edifici va ser inaugurat pel rei Alfons XII el 1874.
  • Consell del barceloní: Els jardins de la Universitat de Barcelona són un dels llocs més singulars de la ciutat. És una zona verda que compta amb una riquesa botànica excepcional, amb gairebé 250 espècies distribuïdes en una superfície de poc més de 10.000 metres quadrats.
  • Imprescindible per: Refugiar-se del soroll del centre de la ciutat, gaudir dels jardins i passejar pels claustres.