Interiors d'Illa | Hop on Hop off Barcelona

6/10: amb motiu de la Festa de la Bicicleta, el Barcelona Bus Turístic prestarà servei a partir de les 12.30 hores.

27/9: amb motiu de la convocatòria de vaga general, el servei del Barcelona Bus Turístic es pot veure afectat. Disculpeu les molèsties.

Interiors d'Illa

Oasis recuperats de la planificació urbana de la Barcelona de Cerdà

Hola Barcelona, your travel solution

Espais públics projectats per Cerdà com a jardins on els veïns poguessin socialitzar que han estat recuperats progressivament. Tot i que la majoria dels interiors d’illa originalment dissenyats al traçat del pla Cerdà es van acabar urbanitzant, a finals dels anys 80 Barcelona va posar en marxa un projecte de recuperació que ha dotat la ciutat de nous espais verds al mig de les illes de l’Eixample.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar els interiors d’illa?

El pla Cerdà original per l’Eixample, molt influenciat per les tesis higienistes, contemplava una reducció de la densitat de població a la ciutat, així com un equilibri entre espais privats i públics que s’havia de materialitzar en la construcció d’illes de cases en les quals només s’edificaria en dos costats, amb la qual cosa l’espai interior quedaria lliure per a projectar un petit jardí on els veïns poguessin socialitzar.

Finalment, però, el ràpid creixement de població i els interessos immobiliaris van desvirtuar el pla original i la majoria d’illes van ser edificades en la seva totalitat. No obstant això, des de l’any 1987 l’Ajuntament de Barcelona duu a terme un projecte per a la recuperació com a ús públic dels interiors d’illa amb l’objectiu de proporcionar els ciutadans zones verds i de lleure que es contemplaven a la singular trama urbana ideada per Cerdà.

Avui dia, trobareu jardins o espais públics a l’interior d’illes per tot l’Eixample barceloní, on podreu veure la part posterior de cases, sovint composta de galeries, així com gaudir d’un espai de tranquil·litat enmig de la ciutat. Els més famosos dels diferents districtes són:

  • Dreta de l’Eixample: Els més reconeguts són la Torre de les Aigües, al carrer Roger de Llúria, 56 i els jardins del Palau Robert, al Passeig de Gràcia, 107. Als jardins de Jaume Perich, ubicats a Gran Via de les Corts Catalanes, 657 trobareu una peça de mobiliari urbà singular, el banc "Lungomare" dissenyat per Enric Miralles i Benedetta Tagliabue.
  • Nova Esquerra de l’Eixample: El barri té alguns dels jardins interiors més grans de l'Eixample, com els d'Ermessenda de Carcassona, al carrer del Comte d’Urgell, 145-147. Els jardins d'Emma de Barcelona, ubicats al carrer del Comte Borrell, 157 encara mantenen les antigues palmeres del jardí de les Germanetes.
  • Antiga Esquerra de l’Eixample: Els jardins més antics del barri són els de Cèsar Martinell, oberts l'any 1996 al carrer Villarroel, 60 i que 10 anys més tard van obrir un segon accés per la Gran Via.
  • Sant Antoni: Un dels jardins més destacats del barri és el de Tete Montoliu, al carrer Sepúlveda, 88 – 92, un homenatge al món sensorial amb diferents textures de paviment, múltiples colors en la vegetació i les olors de les plantes aromàtiques.
  • Sagrada Família: Molts dels actuals jardins interiors d'illa del barri s'ubiquen als solars que abans ocupaven fabriques com la Damm, Myrurgia o l'empresa de fustes Gilabert. Destaquen els Jardins de Montserrat Roig, que es troben al carrer Roselló, 488.
  • Fort Pienc: Un exemple de com, de vegades, aquests espais es transformen en punt neuràlgic de la vida dels veïns és la plaça de Fort Pienc, un interior d'illa de traçat irregular on s'ubiquen els principals equipaments del barri.

 

Com arribar als interiors d’illa?

Trobareu interiors d’illa per tota la ciutat, però un bon punt per on començar són les parades de la Ruta Vermella i la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic que us deixen al cor de l’Eixample, com són Passeig de Gràcia - La Pedrera, Casa Batlló - Fundació Antoni Tàpies o fins i tot Plaça Catalunya, origen i final de les Rutes Vermella i Blava del Barcelona Bus Turístic.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Un dels interiors d’illa més sorprenents recentment recuperat és un pati de tarongers que forma part de les dependències de l’antiga Casa de la Misericòrdia, a Ciutat Vella. Fins al 2016 era el pati de l’escola Labouré.
  • Consell del barceloní: Els patis i jardins interiors ofereixen a la vegada un refugi urbà i una visió íntima de la vida quotidiana de Barcelona, us recomanem que feu temps per visitar-ne algun!
  • Imprescindible per a: Voyeurs urbans!