Plaça Sant Felip Neri | Hop on Hop off Barcelona

15/12: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 16 h.

  • Inici
  • Plaça Sant Felip Neri

Plaça Sant Felip Neri

El racó amb més encant del barri Gòtic

Hola Barcelona, your travel solution

Aquesta plaça, amagada entre els carrerons del Barri Gòtic, emociona per la seva bellesa serena i per la seva història. La plaça de Sant Felip Neri és una joia de difícil accés, però que recompensa aquell que la troba. Presidida per una encantadora font i dominada per una església barroca, la plaça és un lloc viu on les pedres parlen.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar Sant Felip Neri?

La plaça de Sant Felip Neri és un dels racons més especials de la ciutat, un lloc de calma on escapar-se del brogit diari. Està ubicada al final de dos carrerons que no porten enlloc més que a la mateixa plaça, i destaca per la seva humilitat: en realitat, no és més que un petit espai silenciós, presidit per una font envoltada d’edificis renaixentistes, una escola i una església barroca. La plaça va ser testimoni d’una de les massacres més cruentes de la Guerra Civil, que va marcar els barcelonins i les parets de l’església per sempre.

Per descobrir la plaça haureu d’endinsar-vos al barri Gòtic i arribar fins al carrer de Sant Sever, a l’antic Call jueu, des d’on surt un carreró que acaba en una placeta d’aire romàntic on, a excepció dels moments de entrada i sortida de l’escola, només s’escolta el brollar de l’aigua d’una font de base octogonal. A un cantó, trobareu la seu de les antigues cases dels gremis de Calderers i Sabaters, ambdues traslladades des dels seus llocs originals amb motiu de l’obertura de la Via Laietana, l’una al carrer de la Bòria i l’altre al de la Corríbia. A l’altre, l’església barroca de Sant Felip Neri, construïda entre 1748 i 1752 per a servir de temple d’oració a la Congregació de l’Oratori, que té la seva seu a l’edifici annex. Es tracta d’una església de planta contrareformista, projectada per Pere Bertran, amb una única nau, capelles laterals i una façana que a més d’una imatge del sant, conserva les cicatrius d’un episodi tràgic.

El 30 de gener de 1938, l’aviació italiana que donava suport al bàndol nacional durant la Guerra Civil, va llençar nombroses bombes sobre la població civil de Barcelona, una de les quals va impactar al lloc on avui es troba la plaça i provocant 42 morts, la majoria d’ells nens que s’havien refugiat al soterrani de l’església. A més, les cases que del voltant van quedar totalment destruïdes. Va ser l’arquitecte municipal Adolf Florensa i Ferrer, encarregat del projecte de reconstrucció de la zona, qui va decidir recrear una plaça. Les cicatrius que va deixar la bomba es poden encara contemplar a la façana de l’església.

 

Com arribar a Sant Felip Neri?

Amb la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic arribareu a la parada del Barri Gòtic, des de la qual podeu iniciar el camí per descobrir la plaça.

 

Per als més curiosos:

  • Sabies que: La bella font octogonal és obra de Joaquim Ros de Ramis i originàriament estava coronada per una estatueta del sant que es va robar un any després de la inauguració de la plaça, el 1963. Es va substituir per una altra estàtua de bronze de Josep Miret, que també va ser robada. Des de llavors, el pilar de la font no té cap ornamentació.
  • Consell del barceloní: Com a curiositat, la plaça va ser un dels escenaris de la pel·lícula "El Perfum" i també surt al vídeo clip de la cançó "My Immortal", d’Evanescence.