Plaça del Pi - Plaça Sant Josep Oriol - Basílica de Santa Maria del Pi | Hop on Hop off Barcelona

3/11: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 11 h.

23/10: a causa del partit del FC Barcelona a l'Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d'Espanya i Montjuïc a partir de les 16 h.

  • Inici
  • Plaça del Pi - Plaça Sant Josep Oriol - Basílica de Santa Maria del Pi

Plaça del Pi - Plaça Sant Josep Oriol - Basílica de Santa Maria del Pi

Un dels racons amb més encant del Barri Gòtic

Hola Barcelona, your travel solution

Una basílica gòtica envoltada de dues pintoresques placetes conformen un dels racons més encantadors del Barri Gòtic. Els cementiris que envoltaven el temple, construït al segle XIV, es van transformar en petites places on pintors i artesans exhibeixen les seves obres.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar Santa Maria del Pi?

Santa Maria del Pi és una basílica d’estil gòtic català que es va construir al començament del segle XIV, al que és avui la pintoresca Plaça del Pi del Barri Gòtic de Barcelona.  L’església consta d'una sola nau de 54 metres de longitud per 17,50 metres d'amplada i una alçada de 27 metres, amb absis poligonal i capelles laterals situades entre els contraforts gòtics.

A la façana principal, presidida per dues torres i un enorme campanar octogonal, destaca damunt de la portalada una rosassa de 12 braços del segle XIV, que va quedar destruïda en l'incendi del 1936 i que Josep Maria Jujol va reconstruir l'any 1943 basant-se en fotografies i en l'estudi de les rosasses dels monestirs de Pedralbes i de Sant Cugat. A l’interior, cal fer esment de l’altar, que va ser projectat l’any 1967 per Joaquim de Ros i de Ramis durant la restauració del temple i que està presidit per una escultura gòtica de la Mare de Déu, del segle XIV.

La basílica havia tingut tres cementiris, cada un dels quals ocupava una de les encantadores places de l'entorn de l'església. La plaça del Pi, que es troba a la porta principal de l’església, és un espai pla comprès entre dues rieres i el vell camí romà que sortia de la ciutat per ponent i que es caracteritzava per un pi singular. Segons la tradició popular, un dels mariners supervivent de la invasió sarraïna trobà en la copa d'un pi una imatge de la Mare de Déu a la qual fou dedicada una capelleta que ha arribat a ésser l’església de Santa Maria del Pi. Quan el primer pi va morir, es va substituir per un altre que en perpetués el record, el qual existia encara quan va tenir lloc la invasió francesa, moment en el qual un soldat napoleònic li va travessar el tronc amb una baioneta, acabant amb el pi. Més tard fou plantat un altre pi i un altre fins a arribar a l'actual, que es va plantar l’any 1985. A més de la basílica gòtica, a la Plaça del Pi trobareu la Casa dels tenders Revenedors, un edifici del segle XVIII del gremi dels comerciants amb una profusa decoració d’esgrafiats.

El cementiri principal de la Basílica de Santa Maria del Pi estava a l’espai que avui ocupa la plaça de Sant Josep Oriol, a la façana lateral de l’església. A aquesta placeta d’ambient bohemi, on cada setmana s’apleguen pintors per mostrar les seves obres, trobareu també una escultura a Angel Guimerà de Josep Cardona i Furró, el Palau Fiveller, originari del segle XVI i que en l’actualitat acull la seu de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre i amagada a la part alta del portal d’entrada a un dels edificis de la plaça, una estàtua de Sant Josep Oriol.

 

Com arribar a?

Des de la parada barri Gòtic de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic podreu passejar pel barri i arribar fins a la basílica de Santa Maria del Pi i les placetes.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Pujant al cim del campanar de la basílica de Santa Maria del Pi trobareu una petita terrassa de forma circular on podreu gaudir d’una vista en 360 graus de tot el centre de Barcelona.

  • Consell del barceloní: El col·lectiu d’artesans de l’alimentació organitza mensualment una fira gastronòmica de productes típicament catalans. Hi podreu comprar formatges, mels, vi i coques. No us la perdeu!

  • Imprescindible per a: Entusiastes de l’arquitectura gòtica.