Barri jueu del Call | Hop on Hop off Barcelona

10/03: amb motiu de la Zurich Marató de Barcelona, el Barcelona Bus Turístic prestarà servei a partir de les 13 hores, aproximadament.

12/03: a causa del partit del FC Barcelona a l'Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d'Espanya i Montjuïc a partir de les 18 h.

 

  • Inici
  • Barri jueu del Call

Barri jueu del Call

El barri jueu medieval amb la sinagoga més antiga d’Espanya

Hola Barcelona, your travel solution

El barri jueu de la Barcelona medieval acull una de les sinagogues més antigues d’Europa, que ha estat restaurada i oberta al públic. Des del segle IX i fins al XIV, Barcelona va tenir una important comunitat jueva que es calcula va arribar a les 4.000 persones. Al seu voltant, es van crear dos barris de carrerons estrets, anomenats “call”, que provenen de la paraula hebrea "Kahal", que significa comunitat o congregació.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

Què visitar al Call?

El Call de Barcelona és el sector de l'actual barri Gòtic que antigament havia estat el barri jueu de Barcelona. Va ser un dels centres de la cultura de l’edat mitjana a la ciutat, i allà s’hi van edificar dues sinagogues. Una d’elles, la Sinagoga Major, és una de les més antigues d’Europa, doncs es creu que podria datar del segle VI.

Al Call de Barcelona hi havia escoles, establiments de banys i hospitals, però avui en dia només se’n conserven algunes cases. Estava encerclat per dues muralles, i es trobava en els límits de l’antic traçat romà. Els jueus, però, no hi vivien tancats, sinó que tenien cases i obradors fora d’aquestes muralles. A principis del segle XIII la població havia crescut tant que es va crear el Call menor, del qual pràcticament no se’n conserva res.

Al Call Major es troba la Sinagoga Major o de Salomó ben Adret, líder del judaisme català durant el segle XIII, rabí de Barcelona i banquer de reis com Jaume I. Va ser el centre de la vida jueva a la ciutat fins que es van iniciar els atacs contra la comunitat, el més greu dels quals, el de 1391, va concloure amb la mort de 300 jueus. En els anys següents es van suprimir les sinagogues i els cementiris jueus, i es va obligar els jueus a convertir-se a la fe cristiana. Arran de l’expulsió decretada pels Reis Catòlics, el 1492, el barri va començar la seva decadència i els edificis van ser reconvertits, la Sinagoga Major en una tintoreria, i la sinagoga menor en un convent de Trinitaris del qual avui en queda només l’església del carrer Ferran, la Parròquia de Sant Jaume.

Actualment, el Museu d'Història de Barcelona compta amb un espai, MUHBA El Call, que està situat al bell mig de l’antic barri del Call, on va tenir la seva casa Jucef Bonhiac, teixidor de vels. En aquesta secció del museu, s’explica tota la trajectòria dels jueus en relació amb la història de Barcelona i el seu llegat cultural.

 

Com arribar al Call?  

Des de la parada Barri Gòtic de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic podreu explorar l’antic barri jueu de la Barcelona medieval.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Al carrer de Marlet, al mateix centre del Call, hi ha una làpida jueva del segle IX. Es va trobar entre les runes quan es va construir una casa el 1820. Sota la làpida hi ha la traducció que se’n va fer en aquella època.
  • Consell del barceloní: Si camineu pel barri del Call, fixeu-vos en les porteries de carrers com l’arc de Sant Ramon del Call, on encara es poden veure els orificis on els jueus clavaven la "mezuzah", un rotlle de pergamí amb dos versicles de la Torà que es clava a l’entrada de la casa.
  • Imprescindible per als qui vulguin descobrir una altra història de Barcelona.