Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor | Hop on Hop off Barcelona

19/6: amb motiu del Formula 1 Barcelona Fan Festival, el servei del Barcelona Bus Turístic tindrà afectacions a la zona centre de la ciutat durant tot el dia.

19/05: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 18 h.

  • Inici
  • Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor

Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor

Un tresor amagat al centre de Barcelona

Hola Barcelona, your travel solution

Per fora, una senzilla església gòtica al cor de Barcelona, per dins, una caixa de sorpreses amb unes vistes inigualables del cor de la ciutat. Considerada com la més antiga de la ciutat, la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor és una església poc coneguda, però que amaga tresors de l’època romana i medieval, i un campanar des d’on obtenir una visió privilegiada del centre històric.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Què visitar a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor?

La basílica dels Sants Just i Pastor és una església gòtica situada a la plaça del mateix nom del Barri Gòtic de Barcelona i dedicada als sants Just i Pastor, dos joves que van ser martiritzats en temps de l'emperador Dioclecià per no renegar de la seva fe. El culte religiós en aquest indret de la ciutat es remunta a l’any 801, quan Lluís el Piatós, fill de Carlemany, promou una església, ara desapareguda, en homenatge als dos sants.

Al seu lloc es va aixecar, entre 1342 i 1571, l’últim dels grans temples gòtics de Barcelona i un exemple singular per la seva austeritat. Tot i que estava previst construir dues torres a la façana, finalment només se’n va aixecar una del segle XV i amb forma semi octogonal, que es situa a la part frontal dreta. A la construcció de la façana i el campanar, que s'allargà fins al segle XVI, hi participaren els mestres d'obres Pere Blai, Joan Safont i Joan Granja.

A l’interior, l’església s’estructura d’una forma molt senzilla, a través d’una sola nau amb un absis poligonal i 6 capelles rectangulars, entre les quals destaca la de Sant Feliu i la Santa Creu, on es conserva el retaule de la Passió, un dels millors retaules catalans del segle XVI, pintat per Pere Nunyes entre 1528 i 1530. Si alceu els ulls, podreu contemplar diverses finestres calades amb vitralls de colors del segle XVII i més amunt, el tancament de volta de creueria que conté escenes de la vida de la Mare de Déu.

Però l’autèntic espectacle per al visitant està al final de la molt estreta escala de cargol: un campanar del segle XVI i de 35 metres amb una vista de 360 graus sobre Barcelona que us permetrà contemplar de molt a prop altres campanars, com el de la Catedral, Santa Maria del Mar, Nostra Senyora del Pi i la Mercè i tota la ciutat, de mar a muntanya, i de nord a sud.

 

Com arribar a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor?  

La Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic us portarà a la parada del Barri Gòtic, des de la qual arribareu fàcilment a la basílica.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Al llarg de la restauració de la basílica dels Sants Just i Pastor que es va dur a terme l’any 2013, es van descobrir nombroses restes arqueològiques que fan d’aquesta església una de les més misterioses de la ciutat. S’ha trobat la base d'una columna romana del segle I dC que va ser reutilitzada per construir una basílica cristiana del segle VI, una pica baptismal de la mateixa època i una fossa comuna d’unes 120 persones que van morir víctimes de la pesta negra al segle XIV.
  • Consell del barceloní: Per fora sembla molt senzilla, però els secrets que amaga i les vistes que ofereix són tan impressionants que us recomanem que hi entreu i si teniu oportunitat, realitzeu una visita guiada.