Basílica de la Sagrada Família | Hop on Hop off Barcelona

23/04: amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi, el servei del Barcelona Bus Turístic podrà tenir afectacions a la zona centre de la ciutat durant tot el dia.

29/04: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 18 h.

  • Inici
  • Basílica de la Sagrada Família

Basílica de la Sagrada Família

Símbol per excel·lència de Barcelona

Hola Barcelona, your travel solution

La Sagrada Família és la icona indiscutible de Barcelona i l’obra mestra d’Antoni Gaudí. Es tracta del monument més visitat de la ciutat. Reconeixible des de lluny per les seves torres que s’eleven cap al cel, compta amb dues façanes exteriors que impacten el visitant. En realitat, però, és en el seu interior on es reflecteix la genialitat de Gaudí. Avui dia la basílica es troba encara en construcció i la seva finalització està prevista per l’any 2026.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar La Sagrada Família?

Les seves torres, visibles des de diversos punts de la ciutat, s'han convertit en un element característic de Barcelona. El seu objectiu és assenyalar el camí de pelegrinatge al visitant. Barcelona no s’entén sense aquest temple expiatori, al qual Antoni Gaudí va dedicar 40 anys de la seva vida.

La construcció del temple de la Sagrada Família, declarat Patrimoni de la Humanitat, va començar l’any 1883 i encara avui no ha finalitzat. Gaudí, conscient que no acabaria l’obra, va deixar els plànols als seus successors i, des de la seva mort l’any 1926, el geni modernista contempla com avança la construcció des de la seva sepultura situada a la cripta.

Gaudí va dedicar els seus últims 15 anys de vida exclusivament a la Sagrada Família, obra que significa la síntesi de tota la seva evolució arquitectònica, ja que hi va aplicar totes les troballes que havia fet anteriorment en altres projectes seus, com la Casa Batlló, la Torre Bellesguard, La Pedrera i, sobretot, la cripta de la Colònia Güell. Segons paraules del mateix arquitecte, “l’estructura de la Sagrada Família la vaig provar primer a la Colònia Güell. Sense aquest assaig previ no m’hauria atrevit a adoptar-la per al temple.”

Una de les grans contribucions de Gaudí a la construcció és l’aplicació d’arcs catenaris, que permeten construir grans edificis, sense la necessitat de construccions laterals que facin de contrafort. Moltes columnes de la Sagrada Família estan inclinades perquè formen part d’un arc catenari. A diferència dels arcs romans o gòtics, que requereixen contraforts, aquest tipus d’arc minimitza al màxim les tensions horitzontals i distribueix la major part de les seves forces cap als fonaments. Això permet anar traient els contraforts laterals fins al punt de deixar l’arc pràcticament nu.

La planta de l’edifici és basilical de creu llatina amb cinc naus, el creuer de tres naus, i un absis amb deambulatori molt ampli que té set capelles poligonals i dues escales de cargol que pugen als cors, on es col·loquen els cantaires. Per al disseny de les estructures, Gaudí es va inspirar en les formes de la naturalesa, i va crear columnes amb forma de tronc d’arbre que converteixen l’interior de la basílica en un enorme bosc de pedra. Hi abunden les referències religioses amb tota mena de detalls. Per alliberar de pes els sostres i il·luminar l’espai, l’arquitecte va projectar als buits situats entre les columnes unes lluernes o claraboies, concebudes a partir d’hiperboloides, construïdes amb peces de vidre daurades i verdes, per on entra la llum solar.

Destaca el simbolisme de les seves tres façanes principals: la del naixement de Crist, molt decorada i plena de vida, i l’única que Gaudí va poder veure acabada; la de la Passió, mort i resurrecció, més austera i simplificada, que va ser dissenyada per l’escultor Josep Maria Subirachs entre 1987 i 2009; i la de la Glòria, molt més gran i monumental que la resta, que s’està construint.

Però sens dubte, un dels elements més característics de la Sagrada Família és la seva verticalitat, que persegueix l'objectiu simbòlic d’elevar-se cap a Déu i que s’aconseguirà quan s’acabin de construir les 18 torres projectades per Gaudí, cadascuna amb una dedicació i uns pinacles al cim que es confonen amb el cel. Està previst que la construcció de la basílica finalitzi el 2026, quan el temple que va idear Gaudí acabarà de transformar "l’skyline" de Barcelona, on cap edifici mai no ha gosat pujar més enllà del que estava ja previst per a la Sagrada Família.

Dins el mateix recinte que ocupa la basílica, tocant al carrer Sardenya, Gaudí va construir, entre el 1908 i el 1909, les Escoles de la Sagrada Família. Estava pensat per acollir-hi els nens de famílies desfavorides del barri i els fills dels obrers que treballaven a la Sagrada Família. L’edifici es va construir sobre un terreny que Gaudí preveia que encara estaria buit durant bastant temps, tot i que tenia projectat construir-hi part de la basílica. És per això que, més endavant, l’any 2002, l’edifici es va moure de lloc, a la cantonada del carrer Sardenya i Mallorca. Malgrat tractar-se d’un espai provisional, Gaudí va aplicar-hi tots els seus coneixements arquitectònics i va acabar realitzant una construcció excepcional, fins al punt que l’arquitecte francès Le Corbusier en fa ver un croquis durant una visita que va realitzar a Barcelona el 1928, i es va deixar influir per Gaudí tot i no ser un admirador del modernisme.

Història del monument

La primera pedra de l’obra del Temple Expiatori de la Sagrada Família es col·loca el 19 de març del 1882, i, a partir de llavors, s’inicia la construcció de la cripta. Poc temps després —i per discrepàncies amb els promotors—, la direcció de l’obra passa a mans d’Antoni Gaudí. 

Avui dia, s’ha fet el 70% de la construcció de la basílica i s’estan centrant els esforços en les obres de les sis torres centrals. S’espera que l’any 2026 es pugui veure per fi la Sagrada Família acabada

El millor de l’interior i exterior de la basílica

El millor de la Sagrada Família per dins són les seves impressionants columnes, construïdes en materials de diferent duresa. A l’interior de la basílica, hi ha columnes llargues i gruixudes de pòrfir vermell, una roca volcànica, columnes petites i fosques fabricades de basalt i columnes de granit que projecten la llum de l’exterior. 

Cal fer un esment important també a l’altar de la Sagrada Família i al seu absis, que es troba dins d’una de les set criptes de les quals consta la basílica. L’interior de la cripta està decorat amb caps d’àngels i una imatge de Jesús penjat a la creu. A banda i banda, les escales que van cap amunt, simbolitzant el camí entre la terra i el cel. 

El millor de la Sagrada Família per fora són les seves torres i les tres façanes, que representen les fases de la vida de Jesús: Naixement, Passió i Glòria. Un grandiós exterior que encara està molt lluny d’estar acabat. 

Quant a les façanes, la façana del Naixement (al nord-oest, davant de la plaça de Gaudí) té tres portes amb escultures de les virtuts següents: Fe, Esperança i Caritat. Les entrades estan separades per dues columnes amb una tortuga, que representa el mar i la muntanya. L’accés del mig està decorat amb els 3 Reis Mags i, separant les portes, Josep i Maria amb Jesús

 

Com arribar a La Sagrada Família?

La Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic té la parada Sagrada Família que us deixa just davant del monument.

 

Horaris, preus i entrades a la Sagrada Família

Tota la informació sobre com planificar la visita, els tipus d’entrades, els preus i els horaris d’obertura està disponible al lloc web oficial de la basílica de la Sagrada Família. En temporada alta, per a més comoditat i garantir l’accés, et recomanem comprar l’entrada per Internet. 
 

Per als més curiosos

  • Sabies que: la Sagrada Família està plena de simbolismes, alguns ocults, altres molt visibles. Un d’ells és un quadrat màgic de 16 números, que sumats en vertical i horitzontal, sempre donen 33, l’edat de Crist. Un quadrat similar es pot veure al famós gravat "Melancolia" d’Albrecht Dürer.
  • Consell del barceloní:  per evitar aglomeracions, no hi entris a les hores punta. Procura matinar molt si vols aconseguir, amb sort, una entrada per al mateix dia. 
  • Imprescindible. realment penses marxar de Barcelona sense veure la Sagrada Família?