Recinte Modernista de Sant Pau | Hop on Hop off Barcelona

1/12: amb motiu de la Cursa Jean Bouin, el servei del Barcelona Bus Turístic patirà afectacions durant tot el matí, fins a les 14.00 hores.

  • Inici
  • Recinte Modernista de Sant Pau

Recinte Modernista de Sant Pau

El conjunt modernista més gran del món

Hola Barcelona, your travel solution

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és, sens dubte, l’obra més important de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. L’edifici va ser declarat Patrimoni de la Humanitat l’any 1997. L’arquitecte modernista va iniciar-ne la construcció el 1902, i en aquell moment es va inspirar en els hospitals més moderns d’Europa. Ell volia un centre sanitari on els malalts poguessin passejar i no se sentissin tancats. El resultat va ser un conjunt de pavellons d’arquitectura i ornamentació modernista, envoltats de jardins, i connectats entre si per una trama de túnels subterranis.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el Recinte Modernista de Sant Pau?

El Recinte Modernista de Sant Pau va ser possible gràcies al llegat d’un banquer barceloní establert a París, Pau Gil i Serra, qui va destinar part de la seva herència a la construcció d’un hospital, amb el nom de Sant Pau, que assistís als pobres.

Aquest és l’origen que va donar peu a tot un conjunt modernista projectat per Lluís Domènech i Montaner i que es va construir en dues fases: la primera, entre 1902 i 1913, quan l’arquitecte va crear 13 edificis modernistes; i la segona, a partir de 1920, quan el seu fill Pere Domènech i Roura va aixecar uns altres sis edificis d'un modernisme moderat.

L’any 1926, l’antic Hospital de la Santa Creu, ubicat al carrer Hospital on ara es troba la Biblioteca de Catalunya, i un dels més antics d’Europa, es va traslladar en aquest nou centre hospitalari. Per això, molt sovint, se l’anomena també amb el nom d’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Domènech i Montaner va concebre l’hospital com a una “ciutat-jardí”. Per això, el recinte compta amb una trama urbanística pròpia orientada en un eix nord-sud, pensada perquè arribés la màxima llum solar cap a les façanes principals. Els edificis van ser construïts amb els materials i la decoració pròpia d'un modernisme amb inspiració neogòtica. Destaca l’ús de la profusió de ceràmica, el maó vist i escultures que incorporen una àmplia iconografia on es mostra la visió religiosa i historicista del seu autor.

Les instal·lacions mèdiques de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ocupen ara un modern edifici ubicat a l'extrem nord del recinte patrimonial. El conjunt original, per la seva banda, ha estat restaurat. Alguns dels antics pavellons són visitables. S'hi desenvolupa un programa cultural que vol posar en valor la trajectòria de la institució i la figura de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Altres edificis acullen organitzacions que desenvolupen projectes d'alt impacte social en els àmbits de la salut, la innovació i la sostenibilitat, com l'Organització Mundial de la Salut o l'Institut Forestal Europeu, entre d'altres.

 

Com arribar al Recinte Modernista de Sant Pau?

Des de la parada Sant Pau Recinte Modernista de la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic, arribareu a l’entrada principal del conjunt modernista si seguiu pel carrer de Cartagena fins al carrer de Sant Antoni Maria Claret

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: L'any 1913, l'Ajuntament de Barcelona li va concedir el premi especial al millor edifici al concurs anual d'edificis artístics, esmentant que cadascun dels edificis era per si sol mereixedor d'un premi. Coincidia amb el tercer guardó que rebia Domènech i Montaner, després d’obtenir-ne també per la Casa Lleó i Morera i pel Palau de la Música Catalana. Per aquest motiu l'Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d'Or de la institució.
  • Consell del barceloníUn programa específic de visites per a escoles i famílies permet conèixer i aprendre a valorar aquesta joia arquitectònica.
  • Imprescindible per: Recórrer dècades de ciència, història i arquitectura de Barcelona en un sol dia.