Els Porxos d'en Xifré / Porxos Vidal-Quadras | Hop on Hop off Barcelona

15/12: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 16 h.

  • Inici
  • Els Porxos d'en Xifré / Porxos Vidal-Quadras

Els Porxos d'en Xifré / Porxos Vidal-Quadras

Dos porxos neoclàssics que han fet història

Hola Barcelona, your travel solution

Dos grans edificis envoltats de porxos neoclàssics són un dels llegats que els indians enriquits a Amèrica van deixar a Barcelona. Pla de Palau, una de les millors localitzacions de la ciutat als segles XVIII i XIX, va acollir dos dels edificis més elegants i moderns de l’època, que van deixar la seva empremta a la plaça.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar els porxos d’en Xifré i els de Vidal-Quadras?

Els Porxos d’en Xifré és el nom popular que rep un imponent edifici d’habitatges de cinc cossos envoltats per una estructura porxada. Es tracta de la casa Xifré, erigida entre 1836 i 1840 per Josep Buxareu i Francesc Vila a l’illa formada pel passeig d’Isabel II, els carrers de Llauder i de la Reina Cristina, i el pla de Palau.

L’edifici, d’estil isabelí, és un dels exemples més interessants de l’arquitectura burgesa neoclàssica barcelonina. Va ser encarregat per Josep Xifré, un ric indià que havia fet fortuna a Amèrica i que va voler construir un conjunt de deu cases independents, cada una amb escala pròpia i un pati central, però amb una homogeneïtat que li van proporcionar els porxos de les façanes del pla de Palau i del passeig d’Isabel II que donen nom a l’edifici. Arquitectònicament, també destaquen les pilastres jòniques de la façana i el capcer en forma de frontó que mostra un rellotge envoltat de relleus al·legòrics al temps, mentre que com a elements decoratius, criden l’atenció les representacions del Comerç, la Indústria, la Marina, Mercuri, Neptú i Amèrica que va esculpir Marià Campeny a les cantonades de la façana. Als baixos de l’edifici, a l’interior dels porxos es va instal·lar un establiment emblemàtic de la ciutat, el restaurant 7 Portes.

Però els d’en Xifré no són els únics porxos a pla de Palau. L’any 1839, els germans Vidal Quadras, que havien fet fortuna a Cuba, van comprar en subhasta un solar al passeig d’Isabel II i van decidir encarregar a Antonio Rovira Riera un edifici a l’estil de les cases d’en Xifré. Així va néixer, l’any 1842, una construcció que ocupa tota una illa de cases, i que consta de planta baixa, tres plantes, golfes i terrat. A la planta baixa, tal com van demanar els propietaris, es van construir porxos formats per tretze arcades més una a cada lateral. Cinc anys després de la seva edificació, els germans obrien la Casa de Banca Vidal Quadras.

 

Com arribar als Porxos d’en Xifré i de Vidal Quadras?

Ambdós edificis es troben al Pla de Palau, parada de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Va ser precisament en un dels habitatges de les Cases d’en Xifré on va viure el pintor Pablo Picasso amb la seva família quan van arribar a Barcelona l'any 1895. El jove Picasso pujava sovint a la terrassa de l'edifici, des d'on pintava alguns dels seus primers paisatges urbans, molts dels quals es poden admirar al Museu Picasso que es troba ben a la vora.
  • Consell del barceloní: A banda del restaurant 7 Portes, un dels més antics i populars de la ciutat, els porxos d’en Xifré acullen altres restaurants. És un bon lloc per anar a fer-hi un mos.
  • Imprescindible per a: Descobrir l’arquitectura neoclàssica de Barcelona.