Basílica de la Mercè | Hop on Hop Off Barcelona

Hem dissenyat una ruta molt especial per la ciutat de Barcelona, guiada en viu en català i castellà. Fes ara la teva reserva Barcelona Panoràmica! Més endavant tornarem a oferir-te el servei puja-baixa del nostre tour oficial.

  • Inici
  • Basílica de la Mercè

Basílica de la Mercè

La basílica barroca de la patrona de Barcelona.

Hola Barcelona, your travel solution

Sobre un conjunt medieval d’església i convent s’aixeca una basílica del XVIII dedicada a la patrona de Barcelona. La Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, una de les més representatives de la ciutat comtal, és el resultat de diverses ampliacions que van transformar un conjunt medieval del segle XIII en un monument barroc on es venera a la Mare de Déu de la Mercè.

10% de descompte en la teva compra online

Amb només un bitllet, gaudeix de les tres rutes del Barcelona Bus Turístic pujant i baixant del bus tantes vegades com vulguis.

Per què visitar la Basílica de la Mercè?

Al Barri Gòtic de Barcelona, entre el carrer Ample i el carrer de la Mercè, trobareu la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, una església d’estil barroc que l’arquitecte català Josep Mas i Dordal va construir entre 1765 i 1775 sobre una anterior d'època medieval.

Entre 1249-1267 es va aixecar la primera església de l'Orde Mercedari, que es va ampliar amb estil gòtic durant els segles XIV-XV. Posteriorment a la construcció de Mas i Dordal el 1870, es va instal·lar al lateral de l'església que toca al carrer Ample una façana d'estil gòtic flamíger del segle XV traslladada de l'antiga església de Sant Miquel.

Més tard, el 1888, se li va afegir una gran cúpula, obra de Joan Martorell i Montells, la capella del Santíssim al costat de l'Evangeli i un cambril per al culte de la Mare de Déu. La cúpula es va coronar amb una colossal imatge de la Mare de Déu de la Mercè, obra de Maximí Sala, destruïda el 1936 i substituïda el 1959 per una de més gran dels germans Oslé.

A l’interior, molt espaiós i decorat delicadament en estil rococó, trobareu una altra imatge de la Mare de Déu de la Mercè, una talla gòtica del 1361 atribuïda a Pere Moragues, tot i que la figura del nen és del segle XV.

 

Com arribar a la Basílica de la Mercè? 

Des de la parada del Museu d’Història de Catalunya de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic, podeu arribar a la Basílica de la Mercè caminant pel Passeig de Colom i girant pel carrer d’En Boltres.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Santa Eulàlia va ser patrona de Barcelona en solitud fins que, el 1687, Barcelona va ser presa d'una plaga de llagostes que no hi havia forma d'aniquilar. Els barcelonins es van encomanar a la Verge de la Mercè perquè els alliberés d'aquestes bestioles i el Consell de Cent la va nomenar patrona de Barcelona i de la seva diòcesi en detriment de Santa Eulàlia. Com a patrona de la ciutat, la Mercè es mereixia església pròpia, per la qual cosa es va començar a construir la seva basílica el 1765.
  • Consell del barceloní: Als carrers Ample i de la Mercè que voltegen la basílica, hi ha un parell de bars que contrasten amb la temàtica religiosa de l’església i que destaquen per la seva elaborada decoració: són el Polaroid Bar dedicat als ’80 i ’90 i el Sor Rita, d’ambient kitsch.