Basílica de Santa Maria del Mar | Hop on Hop off Barcelona

24/8: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 16 h.

31/8: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 13 h.

  • Inici
  • Basílica de Santa Maria del Mar

Basílica de Santa Maria del Mar

Una església d’estil purament gòtic construïda per iniciativa popular

Hola Barcelona, your travel solution

Un dels exemples més perfectes de l’arquitectura d’estil gòtic català, que destaca per la seva amplitud i sobrietat. La Basílica de Santa Maria del Mar, contràriament al que era habitual en l’Edat Mitjana, es va construir en tan sols 55 anys en un estil gòtic purament català, que defuig la compartimentació del gòtic europeu i s'inclina per una idea d’espai diàfan.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar Santa Maria del Mar?

La Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona va ser construida entre 1329 i 1383 per Berenguer de Montagut i Ramon Despuig, que van aixecar la que es considera com l’obra més perfecta de l’estil gòtic català.

L’església s’estructura en 3 naus de gairebé la mateixa alçària, amb sòbries i altes columnes cada 15 metres, un espai que no ha estat superat per cap altra construcció medieval a tot el món i que resulta en una amplitud i lleugeresa interior sense comparació a les esglésies gòtiques. Les naus estan formades per quatre trams i el presbiteri consta de mig tram i un polígon de set costats, tot cobert amb volta de creueria i coronat amb magnífiques claus de volta.

La façana principal consta de 2 torres i dos poderosos contraforts que emmarquen la rosassa. Horitzontalment podreu veure-hi dos trams marcats per les motllures i els terrats, mentre que a les torres l'horitzontalitat està subratllada pels terrats en comptes de pinacles o agulles. El tram inferior, corresponent a les capelles laterals, queda centrat pel pòrtic i el superior per la rosassa, amb els dos finestrals que l'acompanyen entre els contraforts i les torres. Als laterals s'obren dues portes: la porta de Sombrerers i la de les Moreres, a banda i banda de la qual es troba la inscripció commemorativa del començament de les obres. Posteriorment, s'obrí una altra porta a l'absis, la porta del Born.

Interiorment és un edifici de tres naus, amb deambulatori i sense creuer, on destaquen les nombroses finestres amb vitralls. Sota el presbiteri hi ha una petita cripta, en la qual es conserva l'arqueta amb les restes de Sant Cugat, provinents de la desapareguda església de Sant Cugat del Rec. En aquesta cripta va ser soterrat Pere el Conestable de Portugal, proclamat comte de Barcelona (Pere IV) i en una de les capelles del costat de l'Epístola es conserva la làpida sepulcral de marbre blanc, amb la seva figura en relleu.

També cal fer esment dels vitralls de l'Ascensió, a la Capella de Santa Maria, i el del Lavatori a la de Sant Rafael, que semblen realitzats entre 1341 i 1385 i que es conserven al museu de l'església amb altres fragments més tardans, del segle XV. També destaca la gran rosassa, que va ser destruïda durant el terratrèmol de 1428, i que es va reconstruir a mitjans del segle XV seguint un estil gòtic franc flamenc amb un naturalisme molt realista. En l’espai central es representa la coronació de la Mare de Déu, mentre que en el segon cercle es troben els símbols dels quatre evangelistes, en el tercer els apòstols i en la resta de les franges, sants, bisbes i figures d'àngels músics.

 

Com arribar a Santa María del Mar?

Des de la parada Pla de Palau – Parc de la Ciutadella de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic, podreu explorar el barri del Born i descobrir la Basílica de Santa María del Mar.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: En la construcció de la Basílica de Santa María del Mar va participar activament tota la població de la Ribera, que va sufragar l’obra amb els seus diners o el seu treball. Aquest fet contrasta amb la construcció de la Catedral de Barcelona, que va estar associada a la monarquia, a la noblesa i a l'alt clergat. Cal destacar la intervenció dels descarregadors del moll de la Ribera, anomenats bastaixos, els quals portaven les enormes pedres destinades a la construcció de l'església des de la pedrera reial de Montjuïc i des del moll de descàrrega. Carregaven les pedres una a una​​ a l'esquena, fins a la mateixa plaça del Born. L’església homenatja els bastaixos que van ajudar a construir-la representant-los en els capitells i en els repussats de bronze de les portes.
  • Consell del barceloní: La basílica de Santa María del Mar organitza un recorregut pels seus terrats, que us permetrà pujar al pis principal de les capelles de l’absis i accedir a la seva cripta. A més d’endinsar-vos en l’originalitat de l’arquitectura gòtica catalana, des dels terrats podreu gaudir d’unes vistes meravelloses de Barcelona i d’una perspectiva única del temple i del barri del Born.
  • Imprescindible per: Contemplar la màxima expressió de l’estil gòtic català.