Museu Nacional d'Art de Catalunya | Hop on Hop off Barcelona

10/04: a causa de la convocatòria estatal de vaga de personal de conducció, el servei del Barcelona Bus Turístic es pot veure afectat.

16/04: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 18 h.

  • Inici
  • Museu Nacional d'Art de Catalunya

Museu Nacional d'Art de Catalunya

La col·lecció d’art català més important del món

Hola Barcelona, your travel solution

Aquest palau acull una extensa col·lecció d’art català i un conjunt de pintura romànica excepcional. Situat al Palau Nacional de Montjuïc, que va ser inaugurat amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929, el Museu Nacional d’Art de Catalunya agrupa obres d’artistes des del romànic fins als nostres dies.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Què veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya?

Al Museu Nacional d’Art de Catalunya podreu gaudir de col·leccions d’art romànic, art gòtic, del renaixement i barroc, art modern, dibuix, gravat i cartell, fotografia i numismàtica. A més a més, el fons compta amb la Biblioteca d'Història de l'Art i l'Arxiu General i organitza exposicions temporals que van més enllà de la pròpia temàtica del museu.

Destaca la impressionant sèrie de conjunts de pintura mural, gran part de la qual procedeix de petites esglésies rurals dels Pirineus i d’altres indrets de la Catalunya Vella que van ser recuperades per l’Institut d’Estudis Catalans a començaments de segle XX. Entre elles, és d’especial importància el famós Pantocràtor o Crist en Majestat, obra mestre del segle XII, que es trobava a l’absis de Sant Climent de Taüll. Dins la col·lecció d’art romànic també cal fer esment al conjunt de pintures sobre fusta, únic a Europa.

A més de contemplar grans obres d’art romànic i gòtic, al Museu Nacional podreu fer un recorregut per la transició del Gòtic al Renaixement i arribar fins al Barroc, amb menció especial al conjunt d’obres de la col·lecció particular del polític i mecenes català Francesc Cambó, que ha enriquit el fons de Renaixement i Barroc amb obres del "quattrocento" italià i dels mestres del "cinquecento", com Sebastiano del Piombo o Ticià, passant per la pintura espanyola del Segle d'Or fins al rococó. Al Llegat Cambó s’hi afegeix la Col·lecció Thyssen-Bornemisza, un conjunt de pintura i escultura que presenta una visió global de l'art europeu des del segle XIV fins el XVIII.

La col·lecció d’art modern neix a partir de l’Exposició Universal de 1888 i actualment reuneix un conjunt del millor art català des del començament del segle XIX fins als anys 40 del segle XX. El recorregut s’inicia en el neoclassicisme i avança pel romanticisme i el realisme fins a arribar a un dels eixos vertebradors de les col·leccions d’art modern: el Modernisme, amb la incorporació d’alguns conjunts excepcionals d’interiorisme procedents de les cases Amatller, Lleó i Morera i Batlló. Un altre moviment àmpliament representat al Museu Nacional és el noucentisme, que va donar pas a l’avantguarda.

L’edifici seu del Museu Nacional d’Art de Catalunya també té el seu interès artístic i arquitectònic. Es tracta del Palau Nacional de Montjuïc, d'estil classicista, inspirat en el Renaixement espanyol i projectat per Eugenio Cendoya i Enric Catà. El palau, amb una superfície de gairebé 50.000 m², té una planta rectangular amb dos cossos laterals i un de posterior quadrat, La seva façana està coronada per una gran cúpula, inspirada en la de Sant Pere del Vaticà; dues de menors, una a cada banda, i quatre torres inspirades en la catedral de Santiago de Compostel·la, i les vistes que proporciona el pati davanter són de les més excepcionals de la ciutat.

 

Com arribar al Museu Nacional d'Art de Catalunya

Amb la parada MNAC-Museu Nacional d’Art de Catalunya de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic arribareu al lateral del Palau Nacional, on està el museu.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Des de 2013, és possible accedir a les terrasses del palau i recórrer per l’exterior l’edifici, tot gaudint d’immillorables vistes de la ciutat.
  • Consell del barceloní: La col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya és veritablement extensa. Per tal de planificar la vostra visita, us recomanem que consulteu abans el seu catàleg online i prepareu un recorregut a la vostra mida.
  • Imprescindible per: Gaudir de l’art català en tota la seva amplitud i sobretot, per contemplar la millor col·lecció de pintures d’art romànic del món.