Fundació Antoni Tàpies | Hop on Hop off Barcelona

10/03: amb motiu de la Zurich Marató de Barcelona, el Barcelona Bus Turístic prestarà servei a partir de les 13 hores, aproximadament.

12/03: a causa del partit del FC Barcelona a l'Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d'Espanya i Montjuïc a partir de les 18 h.

 

  • Inici
  • Fundació Antoni Tàpies

Fundació Antoni Tàpies

Un centre d’art contemporani en un edifici modernista

Hola Barcelona, your travel solution

La Fundació Antoni Tàpies és un museu creat pel mateix artista, Antoni Tàpies, amb l’objectiu de promocionar l’art contemporani. Majoritàriament acull obres seves, però també organitza exposicions temporals. Ocupa un edifici modernista, dissenyat per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, i  que us serà fàcil de reconèixer gràcies a l’escultura d’alumini i acer que el sobrevola, anomenada "Núvol i Cadira", creada per Tàpies.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

Per què visitar la Fundació Antoni Tàpies?

Fundada el 1984, és un dels principals centres culturals i artístics de la ciutat. Es troba en un edifici modernista construït entre 1881 i 1885 per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Aquest edifici va ser el primer a Barcelona en integrar l’aspecte industrial i combinar el maó vist i el ferro forjat. Actualment, el seu símbol més conegut és l’escultura "Núvol i Cadira" (1990) amb la qual Tàpies va coronar la façana per tal d’elevar l’altura de l’edifici i subratllar-ne la nova identitat. L’escultura representa un gran núvol del qual sobresurt una cadira -un motiu recurrent en l’obra de Tàpies-, que fa referència a una actitud meditativa, de pensament i contemplació estètica.

Durant molts anys l’edifici que ocupa la Fundació Tàpies va allotjar la seu de l’antiga editorial Montaner i Simon, una de les més importants de Catalunya i d’Espanya. Fundada l’any 1868, durant la segona meitat del segle XIX i el primer terç del segle XX va elaborar un extens catàleg de publicacions de molta qualitat. Malauradament, el 1981 va haver de tancar. Posteriorment la mateixa Fundació Tàpies va iniciar una tasca d’investigació sobre la història de l’editorial.

La Fundació Antoni Tàpies conserva un impressionant fons d’art modern i contemporani. A banda de més de 300 obres de totes les etapes d’Antoni Tàpies, al soterrani podreu descobrir la col·lecció particular de l’artista, composta per diverses obres d’art de tota mena i procedència. Destaquen obres de Goya, Zurbarán, Picasso, Miró, Duchamp, Georges Braque, Kandinski, etcètera, així com diverses peces d’art asiàtic, africà i precolombí, obres medievals, peces d’arqueologia i llibres de diversa procedència.

A més de recollir un gran fons de l’obra de Tàpies i la seva col·lecció d’art, la Fundació Antoni Tàpies organitza exposicions temporals, xerrades, conferències i cicles de cinema, i edita publicacions diverses que acompanyen les activitats. La seva biblioteca, especialitzada en art modern i contemporani, conté un dels fons bibliogràfics més valuosos de la ciutat.

 

Com arribar a la Fundació Antoni Tàpies?

Des de la parada Casa Batlló – Fundació Antoni Tàpies de les Rutes Vermella i Blava del Barcelona Bus Turístic, arribareu a la Fundació Tàpies si seguiu el carrer d’Aragó.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: L’obra de Tàpies sempre va estar influenciada pels esdeveniments polítics i socials del moment. Als anys seixanta i començaments dels setanta, durant dictadura franquista, les seves obres van agafar un marcat caràcter de denúncia i protesta.
  • Consell del barceloní: La Fundació Tàpies organitza tantes activitats i exposicions, que val la pena donar un cop d’ull a la seva programació abans d’anar-hi.
  • Imprescindible per: Aficionats a l’art contemporani.