Cementiri del Poblenou | Hop on Hop off Barcelona

19/6: amb motiu del Formula 1 Barcelona Fan Festival, el servei del Barcelona Bus Turístic tindrà afectacions a la zona centre de la ciutat durant tot el dia.

19/05: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 18 h.

  • Inici
  • Cementiri del Poblenou

Cementiri del Poblenou

Una visita pel cementiri més antic de Barcelona

Hola Barcelona, your travel solution

Un cementiri d’estil neoclàssic acull alguns panteons on es poden veure obres de grans arquitectes i escultors de la segona meitat del segle XIX. Després de l’última ampliació del que va ser el primer cementiri fora del perímetre emmurallat, algunes famílies benestants de la burgesia barcelonina van fer construir pavellons i mausoleus de gran qualitat artística.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el cementiri del Poblenou?

El cementiri del Poblenou es diu oficialment cementiri de l'Est i també es coneix pel nom de Cementiri Vell, per oposició al Cementiri Nou que és el de Montjuïc. Va ser inaugurat el 1775 pel bisbe Climent, impulsor del projecte, avançant-se 13 anys a l’obligació de construir fora muralles tots els cementiris per raons d’higiene.

Després d’haver estat destruït per les tropes napoleòniques, va ser reconstruït l’any 1819 per l’italià Antonio Ginesi al mateix emplaçament, que va idear un recinte simètric, de planta rectangular, amb una plaça semicircular a l’interior i una capella al fons. El conjunt és d’estil neoclàssic, inspirat en el cementiri de Pisa del segle XVIII, però amb un parell de detalls reminiscents de l’antic Egipte, com el disc solar de la façana de la capella o el remat en forma de piràmide de la façana. Al centre, distribuint les diferents seccions, hi ha un mausoleu dedicat a la memòria de les víctimes de l’epidèmia de febre groga de 1821 que va deixar més de 6.000 morts a Barcelona.

El 1849, el cementiri va ser ampliat per acollir un espai rectangular oposat a l’entrada dedicat exclusivament a les classes benestants, que va acabar concentrant panteons i escultures de gran valor, com ara la del "Petó de la mort", de Jaume Barba, de l’any 1930.

 

Com arribar al cementiri de Poblenou?

Des de la parada Port Olímpic - Zoo de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic, podeu arribar-hi si camineu pel carrer de la Marina i seguiu per l’avinguda d’Icària en direcció al nord-est.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: El cementiri encabeix tombes de personatges tan destacats com ara Eusebi Güell, mecenes de Gaudí, Josep Anselm Clavé, Serafí Pitarra, Narcís Oller, José Lluís de Villalongao l’escultor Josep Llimona.
  • Consell del barceloní: Pareu atenció també a les tombes anònimes, perquè n’hi ha de molt interessants: veureu la del “santet” de Poblenou, un noi del barri i a qui encara se li fan nombroses ofrenes.