Antic Hospital de la Santa Creu | Hop on Hop Off Barcelona

El Barcelona Bus Turístic suspèn temporalment el servei com a mesura de prevenció davant de la Covid-19.

  • Inici
  • Antic Hospital de la Santa Creu

Antic Hospital de la Santa Creu

Un hospital del segle XV, màxim exponent del gòtic civil català

Hola Barcelona, your travel solution

Hospital general de Barcelona durant 5 segles, obra mestra del gòtic civil català i Biblioteca de Catalunya en l’actualitat. Aquest conjunt arquitectònic, declarat Monument Històric Artístic d’Interès Nacional, va ser construït el 1401 al barri del Raval amb l’objectiu d’aglutinar els 6 hospitals de la ciutat.

10% de descompte en la teva compra online

Amb només un bitllet, gaudeix de les tres rutes del Barcelona Bus Turístic pujant i baixant del bus tantes vegades com vulguis.

Què visitar a l’antic hospital de la Santa Creu?

El conjunt de l’hospital de la Santa Creu, que va ser l’hospital general de Barcelona des del 1401 fins al 1926, és un grandiós edifici de 3 naus d’estil gòtic català en forma de lletra “U” que sorprèn per l’esplendor de la seva arquitectura. Tot i que es va construir al segle XV, durant el XVI es van fer importants modificacions després de les quals va adquirir l’aspecte que es conserva fins avui.

A la planta superior, on actualment s’ubica la Biblioteca de Catalunya, descobrireu un espai diàfan i sense columnes en el qual es trobaven les sales d’hospitalització, que estaven cobertes amb alts sostres de fusta a doble vessant. A la primera planta, on hi ha dues biblioteques públiques, l’esquema de les 3 naus, que acollien l’administració, la cuina i la bugaderia, està marcat per la volta de creueria gòtica.

El conjunt el tanquen la Casa de la Convalescència, que conté una decoració de ceràmica de les més notables a Catalunya i que actualment és la seu de l'Institut d'Estudis Catalans; la Reial Acadèmia de Medicina (que conserva un dels últims teatres anatòmics originals del segle XVIII) i l'antiga capella gòtica del recinte hospitalari, pintada el 1703 pel barroc Antoni Viladomat i Manalt i que ha esdevingut un centre d'exposicions.

 

Com arribar a l’hospital de la Santa Creu?

L’hospital de la Santa Creu està al barri del Raval, darrere del Mercat de la Boqueria. Des de la Plaça de Catalunya de la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic, arribareu al recinte de l’antic hospital de la Santa Creu baixant per la Rambla fins al carrer de l’Hospital.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Un dels últims pacients de l’hospital va ser ni més ni menys que Antoni Gaudí. L’arquitecte va ser atropellat per un tramvia el 7 de juny de 1926 i va ser traslladat a l’Hospital de la Santa Creu sense que ningú, al principi, el reconegués. Un mossèn i un arquitecte el va reconèixer i li va dir si no volia que el traslladessin a una clínica. Gaudí va dir: “El meu lloc és aquí, entre els pobres”. Va morir tres dies més tard.
  • Consell del barceloní: Al pati de l’antic hospital es troben els jardins Rubió i Lluch, un lloc molt tranquil on refugiar-se de les multituds del centre.
  • Imprescindible per: Veure un dels exemples més grandiosos i millor conservats del gòtic català.