La Rambla de Santa Mònica | Hop on Hop off Barcelona

15/12: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 16 h.

  • Inici
  • La Rambla de Santa Mònica

La Rambla de Santa Mònica

Nucli de la Barcelona de la primera meitat del segle XIX

Hola Barcelona, your travel solution

Del segle XVII fins a mitjans del XIX, aquest tram de La Rambla amb els seus carrers adjacents van ser el centre de la vida barcelonina. És difícil trobar un tram de carrer amb més concentració d’història a Barcelona: palaus del segle XVIII, convents transformats en hotels i centres d’art, carrerons estrets, museus, teatres i el Gran Teatre del Liceu.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el tram inferior de La Rambla?

La Rambla, també coneguda popularment com Les Rambles perquè rep diversos noms al llarg dels seus 1,2 km, és un recorregut per 200 anys de la vida a Barcelona.

En el seu origen un torrent que marcava els límits de la ciutat, el primer tram de La Rambla -des del Monument a Colom fins al Gran Teatre del Liceu- es coneix amb el nom de "Rambla de Santa Mònica" perquè allà s’aixecà, el 1636, el Convent de Santa Mònica dels Agustins Descalços, un edifici auster d’estil clàssic, que té en el claustre, l’únic element que se’n conserva, el seu element més notable. L’espai és ara un centre cultural, l’Arts Santa Mònica, que ofereix exposicions i activitats gratuïtes.

A banda i banda de La Rambla se succeeixen diversos punts d’interès. Hi trobem el carrer Josep Anselm Clavé, que a partir de la Plaça del Duc de Medinaceli es diu carrer Ample, una de les vies nobiliàries de la Barcelona antiga, que acollia molts dels palaus i cases de famílies benestants i que es va convertir en una de les principals artèries de la Barcelona del segle XVIII; el l’estret passatge de la Banca, que us conduirà a l’antiga seu del Banc del Barcelona, un palauet neoclàssic del segle XIX que avui dia acull el Museu de Cera de Barcelona; el Palau March, d’estil neoclàssic, avui seu del Departament de Cultura de la Generalitat;  el passatge Bacardí, un passatge cobert construït a mitjans del segle XIX, que uneix La Rambla amb la Plaça Reial; i el carrer de Ferran, que s’enfila fins la Plaça Sant Jaume.

A l’altra banda de La Rambla, neix el carrer Nou de la Rambla, on  no podeu deixar de visitar el Palau Güell, una de les obres clau de Gaudí, construït entre 1886 i 1890 per encàrrec del mecenes de l’arquitecte, Eusebi Güell. El Palau es troba en una de les principals artèries del Raval, que uneix la muntanya de Montjuïc amb el centre de la ciutat.

Altres edificis que val la pena visitar en aquesta part baixa de La Rambla són el Teatre Principal (el més antic de la ciutat, construït a finals del segle XVII i reconstruït i reformat diverses vegades fins la seva clausura, el 2015), o l’Hotel Oriente, el primer que va tenir Barcelona, on encara es pot veure l’antic claustre del convent franciscà sobre el qual està construït. Després de la desamortització de 1835 es va convertir en la Gran Fonda d’Orient, de la qual encara es conserven les vidrieres fetes a l’àcid i els esgrafiats de les parets i l’any 1931 va passar a dir-se Hotel Orient.

Finalment, al costat de l’Hotel Oriente, trobareu el Gran Teatre del Liceu, el més representatiu de la ciutat de Barcelona, projectat per Miquel Garriga i Roca i Josep Oriol Mestres l’any 1847. Després de dos incendis, el Liceu ha estat reconstruït i ha conservat l’esplendor que lluïa quan era centre de reunió de la burgesia catalana.

 

Com arribar a la part inferior de Les Rambles?

Per fer aquest recorregut per la part inferior de Les Rambles podeu agafar la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic i baixar a la parada Colom-Museu Marítim.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: El carrer Nou de la Rambla va ser el primer de la ciutat en tenir voreres, clavegueram i dos carrils de circulació.
  • Consell del barceloní: Al carrer de Santa Mònica trobareu una joia de l’etapa decadent del Raval, el bar El Pastís, un racó bohemi amb música en directe que va obrir una exiliada francesa l’any 1947.
  • Imprescindible per a: Tothom! És un passeig obligatori per a tots els que visiten Barcelona.