Estació del Nord | Hop on Hop off Barcelona

20/7: amb motiu de la desfilada del Pride Barcelona 2024, el servei del Barcelona Bus Turístic podrà tenir afectacions de les 17 h a les 20.30 h.

19/05: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 18 h.

  • Inici
  • Estació del Nord

Estació del Nord

D’estació ferroviària a central d’autobusos

Hola Barcelona, your travel solution

L’Estació del Nord és una de les estacions d’autobusos de Barcelona, la més important de Catalunya pel que fa al nombre de viatgers i connexions nacionals i internacionals. Construïda el segle XIX com a estació ferroviària, als anys vuitanta del segle passat es van reconvertir les seves instal·lacions per acollir línies d’autobusos.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar l’Estació del Nord?

Avui en dia, l’Estació del Nord s’ha consagrat com un nou hub de mobilitat turística, que concentra en un sol espai entrades i sortides d’autocars de Barcelona per afavorir el turisme de proximitat al voltant de Barcelona. Tanmateix, l’edifici original de l’Estació del Nord conserva l’encant de l’arquitectura del segle XIX.

La posada en marxa com a estació ferroviària va ser l’any 1862. De l’obra original d’estil neoclàssic, encarregada a l’arquitecte català Pere Andrès, es conserva principalment la façana sud, que dona al parc adjacent. En un principi, l’estació era descoberta. La coberta vidriada i la resta de façanes daten de 1910 i van ser obra de Demetri Ribes. Aquesta estructura secular de pavellons es conserva restaurada i es considera d’alt interès arquitectònic. A la seva ornamentació destaca el treball del vidre i el ferro, característica de les edificacions civils de l’època.

La restauració duta a terme als anys noranta, encarregada als arquitectes Tous i Fargas, combina diferents usos per a les antigues instal·lacions ferroviàries: a banda de l’estació d’autobusos, l’espai alberga el poliesportiu municipal més gran de la ciutat. A més a més, a l’antiga zona de vies es va planificar un parc que incorpora els únics exemples de land art a Barcelona. En el parc de l’Estació del Nord, aquest corrent artístic està representat per dues escultures de Beverly Peppers: Cel caigut i Espiral arbrada.

Al costat de l’Estació del Nord, poden visitar-se altres exemples destacables d’arquitectura del segle XIX, com l’Arc de Triomf. El Passeig Lluís Companys, on s’ubica aquest monument, condueix al Parc de la Ciutadella, dins el qual hi ha el Zoo de Barcelona i edificacions construïdes per a l’Exposició Universal de 1888, com el restaurant, obra de l’arquitecte modernista Domènech i Muntaner. Així mateix, en aquest parc es troba el Parlament de Catalunya.

 

Com arribar a l’Estació del Nord?

Des de la parada Arc de Triomf – Estació del Nord de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic, arribaràs directament al lateral de l’Estació del Nord.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: L’Estació del Nord va ser part dels Jocs Olímpics de 1992 quan va acollir les disciplines de tenis de taula al gimnàs que té a l’interior. Actualment, aquestes instal·lacions incorporen un poliesportiu municipal.
  • Consell del barceloní: La visita a l’Estació del Nord és gratuïta en constituir un nòdul de transport públic. És ideal per planificar visites en autocar a indrets pròxims a Barcelona, com ara les excursions que ofereix el Catalunya Bus Turístic. A més a més, es pot planificar la visita per gaudir del Parc del Nord i altres llocs d’interès com l’Arc de Triomf.
  • Imprescindible per a: interessats en transport públic històric, viatgers, esportistes i aficionats a l’art contemporani.