Parlament de Catalunya | Hop on Hop off Barcelona

10/04: a causa de la convocatòria estatal de vaga de personal de conducció, el servei del Barcelona Bus Turístic es pot veure afectat.

16/04: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 18 h.

  • Inici
  • Parlament de Catalunya

Parlament de Catalunya

L’arsenal militar de la Ciutadella és ara el Parlament de Catalunya

Hola Barcelona, your travel solution

Un edifici del segle XVIII utilitzat com a arsenal militar es va transformar l’any 1932 en el Parlament de Catalunya. Es tracta d’una construcció robusta de més de 5000 m² amb dues naus centrals en forma de creu que, després de quatre dècades de dictadura franquista, l’any 1980, va ser restaurat i readaptat novament per acollir els 135 diputats que representen el poble de Catalunya.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el Parlament de Catalunya?

La seu actual del Parlament de Catalunya, situat al Parc de la Ciutadella és un edifici que va ser dissenyat com a arsenal militar per l’enginyer Prosper de Verboom entre el 1716 i el 1748. És una construcció imponent, aixecada amb pedra de Montjuïc i rajola vermella i estructurada en dues robustes naus en forma de creu, que permeten la creació de 4 patis interiors. Damunt el pavelló central de les naus emergeix una cúpula. Exteriorment, destaquen els arcs que formen un porxo a la planta baixa.

La història de l’edifici es remunta al segle XVIII, quan Felip V va enderrocar el barri de la Ribera per a construir una Ciutadella defensiva on avui dia és el parc homònim. D’aquelles construccions només se’n conserven el palau del governador, actualment l’Institut Verdaguer; la capella, que avui dia és una parròquia militar i l’arsenal, que ha tingut diferents usos fins a esdevenir seu del Parlament de Catalunya.

El 1889 l'antic arsenal de la Ciutadella es va convertir en palau reial sota la direcció de Pere Falqués, arquitecte municipal de Barcelona, autor dels cèlebres fanals del Passeig de Gràcia, que obrí tres balcons a l'altura del primer pis, decorà tota la façana amb esgrafiats, alçà el cos central de l'edifici i col·locà al mig de la façana l'escut de pedra de la porta del Socors de la Ciutadella.

Posteriorment, quan es va fer la restauració del parc l’any 1927 s’hi va fer el jardí actual, que té un estany central amb una rèplica de l’escultura "Desconsol", de Josep Llimona.

El 14 d'octubre de 1932 l'Ajuntament de Barcelona va cedir el palau perquè fos la seu del Parlament i es van dur a terme les obres d'adaptació i decoració. Amb l’inici de la dictadura franquista, el palau va esdevenir caserna i no va ser fins a l’any 1980, amb l’adveniment de la democràcia, que es va restablir com a seu del Parlament de Catalunya.

 

Com arribar al Parlament de Catalunya?

Des de la parada del Zoo de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic, podeu arribar al Parlament de Catalunya, que es troba dins el Parc de la Ciutadella.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Tot i que la fortalesa del Parc de la Ciutadella tenia teòricament una funció defensiva, va ser utilitzada per a reprimir la ciutadania. Entre el 1719 i el 1866 milers de presoners polítics van conèixer els calabossos de la torre de Sant Joan, al costat mateix de l'actual llac del parc, en la qual es va practicar la tortura.
  • Consell del barceloní: Si aneu al Parc de la Ciutadella, dediqueu una estoneta al Parc de Joan Fiveller, just davant del Parlament. És un racó amb una vegetació molt agradable, a l’altra banda del qual trobareu l’antic palau del governador i la capella.
  • Imprescindible per a: Conèixer un dels escenaris de la Barcelona del segle XVIII.