22@ Barcelona - Patrimoni industrial del Poblenou | Hop on Hop Off Barcelona

Hem dissenyat una ruta molt especial per la ciutat de Barcelona, guiada en viu en català i castellà. Fes ara la teva reserva Barcelona Panoràmica! Més endavant tornarem a oferir-te el servei puja-baixa del nostre tour oficial.

  • Inici
  • 22@ Barcelona - Patrimoni industrial del Poblenou

22@ Barcelona - Patrimoni industrial del Poblenou

La memoria industrial del motor de Barcelona

Hola Barcelona, your travel solution

El projecte del 22@ va reconvertir una part del passat fabril de Barcelona en espais d’innovació tecnològica i va convertir en patrimoni industrial alguns dels recintes més importants de la ciutat. Al barri del Poblenou, les seus d’empreses de la societat del coneixement conviuen amb conjunts representatius del passat industrial, que creen un entorn únic de tradició i innovació.

10% de descompte en la teva compra online

Amb només un bitllet, gaudeix de les tres rutes del Barcelona Bus Turístic pujant i baixant del bus tantes vegades com vulguis.

Què visitar al 22@?

Districte 22@ és una iniciativa de l’Ajuntament que va sorgir l'any 2000 amb l’objectiu de transformar 200 hectàrees de sòl industrial del barri de Poblenou en un districte productiu innovador. Tanmateix, dintre d’aquest pla es contempla la protecció del ric patrimoni industrial que es concentra al barri. Per tal d'afavorir el procés de recuperació dels símbols de la memòria industrial del Poblenou, l’any 2006 l’Ajuntament va incloure al Catàleg de patrimoni de la ciutat de Barcelona 114 elements i conjunts fabrils que han contribuït de forma clara a definir l'espai urbà del Poblenou i que veuran preservades la seva estructura, passatges, edificis d’habitatges i estructures parcel·làries amb instruments normatius específics.

Un dels conjunts que ha estat declarat amb la màxima protecció, bé cultural d’interès nacional, és Can Ricart, un recinte industrial unitari d’estil neoclàssic que no ha sofert modificacions estructurals des de la seva edificació, que data d’entre el 1852 i el 1854.

Un altre dels edificis protegits és Can Felipa, al carrer Pallars, que ens recorda més a un bloc d’habitatges parisenc, amb les mansardes al capdamunt i els grans finestrals de la façana, que a una antiga fàbrica tèxtil del 1855 i en el qual s’ha ubicat el Centre Cívic del barri, que ofereix multitud d'activitats plurdisciplinars, l'Arxiu Històric del Poblenou i fins i tot un teatre a les golfes.

La Escocesa és un altre exemple de reutilització i protecció de l’espai. Construïda a mitjans del segle XIX, quan Jaume Arbós hi va instal·lar una fàbrica de químics per al tèxtil, va ser catalogada el 2007 com a bé de Patrimoni Industrial i es va establir que dues de les seves naus, un total de 2.400 m2 es dediquessin a ús públic. Actualment, La Escocesa és una de les “Fàbriques per la Creació Artística” que engloba múltiples arts visuals.

 

Com arribar al 22@?

Des de la parada de Poblenou de la Ruta Verda del Barcelona Bus Turístic podreu passejar pel barri i contemplar el patrimoni industrial de la ciutat.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Durant els anys 1846-1847, un grup de seguidors del filòsof i socialista utòpic Étienne Cabet, autor de l’obra “Viatge a Icària” fundà una comunitat denominada Icària al Poblenou. Per això, l’avinguda construïda amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92 porta el nom d’Avinguda Icària.
  • Consell del barceloní: Si voleu fer un recorregut pel patrimoni industrial que encara es conserva al barri del Pobleu, us recomanen que li feu una ullada a aquest mapa, on trobareu la localització de tots els conjunts fabrils protegits a la zona.