Parada Eixample
L’Eixample, la quadrícula d’illes octogonals amb xamfrans a 45° que estructura la part central de la ciutat és un dels símbols d’identitat de Barcelona. Des d’aquesta parada podreu descobrir els racons del barri i l’encant de les seves principals vies.
El disseny urbà que és segell d’identitat de Barcelona
La parada de l’Eixample de la Ruta Blava (del Barcelona Bus Turístic, ubicada al carrer de Balmes, està tot just davant del Museu del Modernisme, on trobareu una magnífica col·lecció de mobiliari i arts decoratives modernistes.
És un bon lloc per iniciar un recorregut per Rambla Catalunya, un encisador passeig amb un bulevard central arborat, on joies arquitectòniques com la Casa Serra, la Casa Fargas o l’església de San Ramon de Peñafort s’intercalen amb terrasses i botigues.
A menys de cinc minuts caminat de la parada podeu visitar alguns dels millors edificis modernistes de la ciutat con la Casa Batlló, d’Antoni Gaudí, la Casa Amatller, de Puig i Cadafalch, la Casa Lleó i Morera, de Domènech i Montaner, o la Fundació Tàpies, allotjada en un altre edifici de Domènech i Montaner. I també teniu molt a prop el carrer Enric Granados, enjardinat, i ple de restaurants on fer un mos.
L’Eixample va ser projectat per Ildefons Cerdà. Seguidor dels moviments higienistes, va voler protegir els espais de la vida privada i va projectar edificis que s’aplegaven en dues rengleres al voltant d'un gran pati interior que proporcionava llum natural i ventilació als habitatges. Tot i que les pressions urbanístiques van desvirtuar aspectes del pla, encara es poden visitar alguns dels interiors d’illa que s’han recuperat per a servir d’espai públic de socialització, tal com contemplava el disseny original.
Si esteu interessats a conèixer la història del moviment que ha marcat la fisonomia de Barcelona, al Museu del Modernisme trobareu objectes, pintures i tota mena de manifestacions modernistes realitzades a Catalunya, entre elles, una extensa col·lecció de mobiliari de l’època, que inclou peces de la Casa Batlló i de la Casa Lleó i Morera.
Qué veure
- Fundació Antoni Tàpies
La Fundació Antoni Tàpies és un museu creat pel mateix artista, Antoni Tàpies, amb l’objectiu de promocionar l’art contemporani. Majoritàriament acull obres seves, però també organitza exposicions temporals.
- Casa Batlló
Aquest edifici, situat al cor de l’Eixample, és un dels més famosos de la ciutat. L’arquitecte Antoni Gaudí va dissenyar-lo a principis del segle XX, en ple esclat del Modernisme, per convertir-lo en residència de la família Batlló.
- Casa Amatller
La Casa Amatller de Josep Puig i Cadafalch és una original combinació d’estil modernista i neogòtic. Es tracta de la primera remodelació en clau modernista d’un edifici ja existent que es va fer al Passeig de Gràcia.
- Museu del Modernisme de Barcelona
Tancat temporalment
El modernisme és el terme amb el qual es designa l’estil arquitectònic i tota la cultura literària, musical i de les arts visuals produïdes entre 1890 i 1910.
- Casa Lleó i Morera
La Casa Lleó i Morera de Lluís Domènech i Montaner, ubicada a la zona privilegiada del Passeig de Gràcia, és veïna de la Casa Amatller, planejada entre 1898 i 1900 per Josep Puig i Cadafalch, i de la Casa Batlló, realitzada per Antoni Gaudí entre 1904 i 1906.